School: Lochmuice (roll number 16556)

Loch Muc, Co. Donegal
Áine M. Ní Fhuathaigh

1. (continued from previous page)
    ní raibh go h-olc, nuair a chuaidh Máire a dhéanadh an bhréachain chonnaic sí cearnóg mhór istigh san mhin. Shíl sí go mb'fhéidir go raibh s'iomaidh ceann acu san mhála. Amach leithe go gcaithfeadh sí í. Thug sí leithe braithlín gheal bhán agus níór fhág sí gramín míne san mhála nar chuir sí amach as. Bhí an ghaoth ann agus séideadh an mhín uilig leis an ghaoith. Ag teacht abhaile de Dhomhnall shíl sé go mbéadh brachán le fághail. Chuir sé ceist ar MHáire cá raibh an mhín. D'innis Máire do caidé mar bhí. Níl gar ann arsa Domhnall caithfidh muid an teach a fhgail agus dul a chruinniughadh mar as ag éirghe níos aimidiogh ar fad atá tusa. Amach leis an bheirt agus arsa Domhnall "Tarraing amach an doras do dhiaidh." Fuair Máire greim ar an doras le é a dhruid ach sé an rud a thug sí leithe ar a druim é.
    Nuair a d'amharc Domhnall ina dhiaidh chonnaic sé Máire ag teacht chuige agus an doras leithe ar a druim. Bhí iongantas an domhain air acht chár labhair sé leithe ar chor ar bith an t-am seo. Shiabhaladar leo go dtáinic siad go dtí crann árd fuinneóige. Arsa Máire rachaidh mise suas annseo go ndéanfaimuid ar sgriste. Chuaidh siad suas agus thug Máire leithe suas an comhla. Lá aonaigh a bhí ann tháinig sgaifte fear thart agus shuidhe siad ag bun an chrann
    AT1386: Meat as Food for Cabbage
    AT1653: The Robbers under the Tree