School: Lochmuice (roll number 16556)

Loch Muc, Co. Donegal
Áine M. Ní Fhuathaigh

1. (continued from previous page)
    talaimh amach gur inis an sagart Mac Páidín dóibh is bhí sé ag éirghe é a chur isteach i bpriosún. Chruinnigh na daoine thart agus mharbhuigh siad ceann de na saighdiúirí. D'imthigh an sagart le na saighdiúirí ar eagla go marbhuighthí na daoine níos mo de na saighdiúirí. Chuir na saighdiúirí i bpriosún é agus bhí sé annsin ar fadh sé mhí nó mar sin.
    Siubhan Ní Thiomanaidhe, Mín a tSamhaibh, Baile na Finne a sgríobh é, mo mhathair a d'innis damh é.
  2. Bhí fear i gCnocleitreach d'ar b'ainm do Seán Ó Gallchobhair bhí sé i gcomhnuidhe ag déanamh poitín. Ní thiocfadh le duine ar bith é a fhághail. Bhí na gardaí ag rith indiaidh ach ní thiocfadh le duine ar bith é a fhághail. Bhí fear i mBaile Átha Cliath a rabh iongantach maith ag siubhail ar fad. Cuireadh fá na choinne annseo é nuair a chonnaic siad nach rabh duine ar bith ábalta dó. Tháinig sé agus nuair a bhí sé ag teacht thug sé carr leis. Stad siad ag an teach. Ní rabh duine ar bith ins an charr achabhí (?) an fear maith ag siubhail aus cúpla gardaí. Bhí Seán Ó Gallchobhair
    Siubhan Ní Thiomanaidhe
    Mín an tSamhaidh, Co. Donegal