Scoil: Lochmuice (uimhir rolla 16556)

Loch Muc, Co. Donegal
Áine M. Ní Fhuathaigh

Nuair a bhí Domhnall ó Conaill astuigh ins an choláiste lá amháiin dubhairt sé go rabh a ceann tinn agus fuair sé cead a bhairéad a chaitheamh.
    An dara lá bhí a cheann níos measa agus fuair sé céad a bhairéad a chaitheamh, agus an tríomhadh lá bhí a cheann níos measa agus fuair sé cead a bhairéad a chaitheamh.
    An ceathramhadh lá cuir sé fhéiin a bhairéad air agus dubhairt sé leobhtha, rud ar bith a rachadh trí uair sa choláiste bhí sé ceart agus chaith sé a bhairéad ó shin amach.
    Séamus Ó Cuinn, Loch-Muc a sgríobh é.
    Micheál Mac Fhlionn a d'innis é. Mínte Morgal, Baile na Finne. (Tá sé marbh ó shoin).
  2. Bhí an t-Athair Mac Páidín i Gaoth Dobhair tamall ó shoin. Dubhairt sé le na daoine gan cíos ar bith a dhíol. Tháinig an tighearna talaimh agus chuir sé as a gcuid toighthe iad. Nuair a tháinig na saighdiúirí agus a gcuid capall bhí cró-iarainn aca fá choinne toighthe a leagadh. Leag siad na toighthe uilig. Fuair an tighearna
    Siubhan Ní Thiomanaidhe
    Mín an tSamhaidh, Co. Donegal