School: Lochmuice (roll number 16556)

Loch Muc, Co. Donegal
Áine M. Ní Fhuathaigh

1. (continued from previous page)
    mong agus bhris sé a druid. D'iarr sí air annsin leigint dí agus go bhfuigheadh sé an dearbhrathair arais. Fuair sé arais iad (a dhearbhrathair, an cú, an seabhach agus an capall) agus tháinig siad 'na bhaile agus bhí áthas ortha.
  2. Máighread Ní Chuinn (timcheall 50 bl.) Lochmuice a thug an sgéal seo dom.
    Na píléaraí a tháinig isteach agus d'iarr siad lóistín go maidin ar an bhean a tighe. Fuair siad é. Shuidhe siad annsin fá'n teine agus d'éirigh muintit an tighe tuirseach leobhtha. "Gabh abed a shaighdiúirí" arsa sise. (Ní raibh Gaedhilg ar bith ag na píléaraí). Nuair a fuair sí a luighe iad rinne sí amach nach raibh oiread Béarla an an bhaile is chuirfeadh in a shuidhe ar maidin iad.
    Máighread Ní Chuinn