School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. (continued from previous page)
    beag iarrain agus barr geár air agus cuirtear dóiríne air. Nuair a bhíonn siad “ciobailte” tamall cuirtear “aoileach bhó” mar leas ortha agus cuadaighístear le grápa[?] iad. ‘Na diaidh sin Sluaistear iad agus annsin fághthar iad go mbhéadh siad réir le bhaint.
    Baintear iad spád agus gnídhtear an “poll”. Cruaidhuigheann sé an talamh le cúl na spáide, agus gnídeann sé cruach beag de na préataí móra agus gearr phreataí mhóra agus fághtar [n”spidhíni”]? agus na rudaí a gearrtar fá coinne na gcearca agus na lachain. Cuirtear luachair ar na preataí faoi ‘n creafóig leis sioc na geimridh a coingailt amhuig.