School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. (continued from previous page)
    Togadh m’athair ar an Mhullaigh. Deir sé go bhfuair an baile a ainm ó ceann de mhadaidh an Fhear Ghamhain a marbhughadh darbh ainm Mullach. Tá’n baile seo trí mhíle soir ó Na Gleanntaí ar an bhealach go Bealach-Féidh.
    Tá leabaidh Dhiarmuide agus Gráinne i gcúl thigh Chuinn fa thuairim caogad slat ón bhealach-mhór na Conndae. Tá’n leabaidh deich dtroighthe ar fad, cúig troigh ar leithead agus cúig troigh ar aoirde. Tá sí deánta de leacacha móra, dha leic na Seasamh agus leac mhór trasna ortha agus í deánta isteach le Bun Binne. Tá bealach isteach ann ag an dá cheann.
    Nóra Seósaimhín Ní Chuinn
    Na Grianáin, Co. Donegal