School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. Druim-cun-Cúis.
    S én dóigh a bhfuair Druim-cun-Cúis a ainm. Tá árdan dheas cruinn taobh thoir dén abhainn, tá sé deánnta i bhforum druim dheas. Tá lug ag na thaobh agus cúis an tainm eile atá ar lug, agus sé sin an dóigh a bhfuair sé a ainm.
    Druim-a Locha.
    Sén miuntighadh atá ag an áit sin. Tá loch beag ann agus tá na toighte uilig ag na cúl. Druim-na Locha an tainm ceart a tugtar air an cead tiair agus anois gearradh goiridh an ainm agus Druim-a-Loch a tugtar air anois.
    Tullaigh.
    Talamh ard cnochach atá ins an áit sin. deirtear go bhfuil taidhbhsidh annsin. Áit uaigneach atá ann cinnte go teóir cionnas nach bhfuil toighthe no dadaigh mar sin le feiceal ann. Tuigeann sé idir an tSráth Buidhe agus Mín-an-Duine.
    Carraig Mór.
    Tá áit uaigneach taobh shuas d’én teach ‘sagainne agus tá sé lán carraigeacha móra. Deirtear go bhfuil duine curtha annsin. Geárradh goirid an ainm agus Carraig-Mór a tugtar air anois.
    Nóra Seósaimhín Ní Chuinn
    Na Grianáin, Co. Donegal