School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. Bhí caileach in na gcómhnaidhe ins an Gleann Mhór agus bhí sí an chríona Lá amhain thosuigh sí agus rinne sí dhá ghréasan mhór báinin agus bhí dhá mhála mór cnóannaí aici fósta
    D’iarr sí ar na cómharsannaí nuair nuair a bheithi dá gcuir ar dhá gréasan mhór báinin a cuir isteach agus an dhá mhála mhór cnóannaí a cuir isteach sa chonair fósta. Rinne na cómharsannaí amhlaidh. Bhí dá ghadaigh taobh thiar de na Gleanntaí agus chulaidh siad seo tháinig siad aniar agus nuair a bhí siad ag geaftaí na roilig arsa a fear amhain aca leis an fhear eile “Gabh thusa an cnoc agus goid cupla caorach agus rachaidh mise sios un roilig agus thogfaidh mé an caileach”. Bhí go maith agus ní rabh go h-olc. Chuaidh duine suas an cnoc agus chuaidh an duine eile aca sios un roilig agus thóg sé an caileach agus thug sé leis an dhá gréasa mhór bainin agus thug sé amhach an dhá mhála mhór cnóannaí agus thosuigh sé dá n-ithe.
    Bhí fear mór reamhar crápailte in a gcómhnaidhe ins an teach a bhí taobh shuas do, bhí buachall aimsire ag an fear seo agus bhí capall aige fósta. Lá amhain chuaidh an capall sios un roilig agus beigin d’on buachall dul sios fá na choinne. Nuair bhí an buachall
    AT1791: The Sexton Carries the Parson
    Seán Ua Baoighill