School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. (continued from previous page)
    sgréad agus mar sgré, béigin d’ite fuarad ins a chriachan ceana a thé sí ann. Chuaidh an t-am thart sadalach go leor ag cé a bhí ag fannact leis agus cé na rabh ní h-ill sé dadaigh do go d’tanaig an lá agus an bliadhain. D’éirigh ‘n Ríogh an mhaidín sin, gleas air agus d’imthigh sí síos na fairrge. Ní rabh sé bhfad annsin go bhfacaidh sé an curach beag ag teacht isteach ó thonn go tonn, go dtí gur bhual sí an cuan ag cósa Ríogh Éire.
    “Go mbheannuigh duit a Ríogh Éire arsa fear beag ribeach ruadh” Go mbeannuigh duit arsa Ríogh Éire” “Na bhfuil mé ca maith le mo fhocal arsa fear beag ribeach ruadh” tá cinnte arsa Ríogh Éire. Ní bheidh sé na mhac Ríogh go deo go mbéidh na seacht teangacha aige, arsa fear beag ribeach ruadh, agus ma leigean tú liomsa anois é béidh na seacht teangacha aige,
    “Smaoituigh an Rígh ar fhéin tamall agus sa deireadh leig; Nuair a thainig an Ríogh na bhaile, d’iafruigh an bháinríoghan do ca rabh a ghasúr, d’innis seisean dithe, agus nuair a mhaoituigh seise seo, ní dadaigh an rud a rinne sí a cead uair le taobh an rud a rinne sí an t-am seo, ag radh na bhfeiceadh sí a mhac a caoidhche.
    Séamus 'ac a Luain
    An Beangán Buí, Co. Donegal