School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. (continued from previous page)
    ba é sin an páiste a bhí cuarmach go leor ag an Ríogh agus ag an bhainríogháin. Acht cá de mar bhí ní rabh cainnt, subhail, no éisteacht, ag an gasúr. Bá gnáth leis an Ríogh an pháiste a tabhairt léis achan tráthnóna ar a ghuaileacha anúas [agha]? suas ag cladach na fairrge ag dréim go [ndeanfaidh]? gaoth na fairrge maith d’en gasúr. Lá amhain bhí an Ríogh ag shubhal ag cladach na fairrge agus d’amharc sé amach san fhairrge agus chonnaic se an currach ag teacht isteach ó thonn go tonn ho bhual sé an chuan ag cósa Ríogh Éire.
    “Go mbeannaigh duit a Ríogh Éire arsa fear beag ribeach ruadh” “Go mbeannuigh duit arsa Ríogh Éire” “Tá mac agat as an fear beag ribeach ruadh. “Tá cinnte arsa Ríogh Éire. “Níl cainnt, subhal, no éisteacht, aige, arsa fear beag ribeach ruadh” Níl as an Ríogh. Ma leigean tú liom-sa anois é béidh tráin cainnt, agus subhal aige. Smaoithuigh an Ríogh ar féin, agus leig, can lá agus bliadháin. Chuaidh an fear beag ribeach ruadh agus mac Ríogh Éire isteach sa currach agus d’imthigh leo ó thonn go tonn go dtí an doman thoir. Phill an Ríogh a bhaile na caislean agus d’iarrfaidh an bainríoghain do annsin cá rabh an gasúr D’einis seisean d’ite annsin cáide mhar bhí sgréad seise agus sgré sí ag radh na bhfheiceadh sí a gasúr a caidhe. Acht cá de mar
    Séamus 'ac a Luain
    An Beangán Buí, Co. Donegal