School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. (continued from previous page)
    ag teacht ní rabh fios ag an dá óganach a bhí istuigh caidé dheanamh siad. Ars an fear a bhí ag dul go Meiriceá le buachaill i t-siopa an dtiocfadh leatsa do theangaidh a cuir ar an pholl eile. Crom buachaill i t-siopa anuas agus cur sé a teanhaidh ar a pholl racaidh mise amach anois agus geobfaidh mé an rud ata dhith orm. Dimthigh sé amach annsin agus ar shiubhal leis. bhí buachaill i t-siopa istuigh agus ní thiocfadh leis bogadh no thiocfad an t-uisge-beatha amach. Bhí sé mar seo ar fad no go dtáinig an máighistir isteach anonn sa lá. Nuair a tháinig sé an buachaill ní rabh fios aige caidé bhí air. Diarr sé air theacht amach as sin. Tháinig an buachaill anall agus thoisigh an t-uisge-beatha ag teacht amach. Dfiafruigh an máighistir dó caidé bhí cearr ní thiocfadh leisean labhairt bhí a teangaidh bodhar in na ceann. Bhí ná trí óganach i nDoire sul a raibh seisean ábalta an sgéal innse.
    Shiubhal siad leobhtha an n-oidhche sin agus shroith siad Doire ar [inaidín]? Lá thar na bharach caidé a bhí i nDoire acht lá an mhargaidh. Bhí na trí óganach ag bogadaidh thart nuair a thainig siad Albanach
    Dómhnall Ua Ludhóg
    Séamus Ua Ludhóg