School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. (continued from previous page)
    Fuair an buachaill seo acht beigin do trí bharraile fhosgladh. Nuair a bhí sin ólta ag na buic ars an darna fear nuair a bhí mise mo bhuachaill siopa thiocfadh liom. naoi geineal uisge-beatha a bhaint amach as barraile amháin. Ba mhaith liomsa an dóigh sin a bheith again ars a buachaill an t-siopa. Ma geibh tú geimlaid domsa ní bhéidh mé i bhfad do dheanamh fuareas sin do agus thoisigh sé ag polladh an bharraile. Nuair a bhí an poll deanta aige diarr sé ar buachaill i t-siopa a ordaig a cur air. Rinne sé poll eile annsin agus diarr sé air an cleas ceadhna a deanamh. Nuair a bhí an poll deanta aige bhí rud éiginnteacht a dhith air ag fiafruigh do bhuachaill i t-siopa an raibh sé aige dubhairt buachaill i t-siopa go sin amuigh i dteach eile. Diarr sé ar fhear aca dul amach agus sin fhaghail. Dimthigh sé sin amach agus ní raibh air a luthghair faghail ar shiubhal. Bhí an triomhadh poll deanta ag an óganach agus ní raibh an fear eile ag teacht. Diarr sé annsin ar an fhear eile dul amach dimthigh sé sin amach agus ar shiubhal leisean fosta. Bhí go mait agus ní raibh go h-olc ní raibh ceachtar aca ag
    Dómhnall Ua Ludhóg
    Séamus Ua Ludhóg