School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. (continued from previous page)
    leis na ballaí agus da mbéadh sí ag dul thart go dtí an n-oidhche ní bhfuigeadh sí greim ar ceachtar aca. Nuair a thiocfadh duine aca san go dtí an doras bhí sé ar shiubhal dimthigh an triúr agus níor dhiol siad ar son an loistín. Bhí an bhean istuigh ar fad agus an dallog uirthi. Nuair a tháinic an máighistir anuas an staire ní raibh fios aige caidé a bhí ag teacht air a bhean. Dinnis sise an sgéal do annsin acht acht ní raibh gar iad a leanstán bhí siad cúpla míle ar shiubhal sa n-am.
    Bhí go maith agus ní raibh go h-olc. Shiubhal na trí óganach leobhtha an lá sin agus bhaint siad amach an Srath Bán an n-oidhche sin. cuaidh siad isteach go teach-osta agus d’iarr siad loistín go maidín fuair siad an loistín.
    Ar maidín lá thar na bharach déirigh siad go luach bhí siad ag siubhal thart agus ag amharc ar na tighe. Bhí buachaill an t-siopa ag bogadaidh thart fosta. Sgairt fear aca treat bhí trí chineal uisge beatha a dhith orthadh bhí leann dubh a dhith ar fhear aca bhí brandí a dhith ar an darna fear agus fíonn a dhith ar an triomhadh fear.
    Dómhnall Ua Ludhóg
    Séamus Ua Ludhóg