School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. (no title) (continued)

Bhí fear agus bean na gcómhnuidhe i Doire-lochan agus ní rabh aca ach nighean amháin agus bhí sí pósta ar fear as Tír Eoghain...

(continued from previous page)
    pósadh rachaidh tusa shíos cuig an t-sagart agus geall an deich [is]? Punnta do dhá bpósadh sé sine ar maidin a mbhárach. Cuaidh an buachaill síos cinnte acht tháinic sé arais an bealach a cuaidh sé. Dubhairt an t-sagart, nach ndeánadh sé a leitheadh. Annsin dubhairt an bhean rath síos anois agus geall a mhuc mhor dó. Cuaidh an buachaill síos agus geall an much mhór do agus dubhairt an sagart go bpósadh agus pós, An oidhche táinic an fhear a bhí ar siubhail agus bhí a nighean go maith ar arais agus bhí siad uilig na luighe agus codladh seisean amuigh sa sciobal an áit a rabh an mhuc. I lár na h-oidhche tháinic an buachaill a bhí ag an t-sagart fá choinne an muc agus nuair a bhí sé a gabhail a tabhairt leis an much D’éirig an fhear leis an mhuc a congbhughail, agus d’imtigh an buachaill ar shiubhal leis an méid a bhí ina chorp, agus d’innis sé do’n t-sagart an sgéal. Rachaidh mé féin leat arsa sagart agus go díreach nuair a bhí siad a gabháil a tabhairt leobhtha an mhuc déirigh an fhear arais agus dubhairt an t-sagart, na abhair dadaidh fá sin.
    Ar maidin a márach bhí Aifrionn lútha i litir agus bhí daoine a gabhail ann, agus cuaidh seiseanann fósta agus nuair a cuaidh sé isteach ins an teach pobhall d’éirig na
    AT1792A: The Priest's Pig
    Máighread Ní Bhraonáin