School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. (no title) (continued)

(continued from previous page)
    ag teacht aníos an t-sráid agus lód muca leis. ars an fear i b-óige leis an bheirt eile ceanneocaidh mise na muca. Cuaidh sé eun eainnte leis an n-Albanach agus dinnis sé do gur buachaill i t-sagairt a bhí ann agus gur cuir sé eisean indiu annseo a cheannacht muca agus go gceanneocadh sé na muca a bhí leisean. Diol an t-albanach na muca leis no shil sé go raibh fear maith a roinn leis.
    Diarr sé an ceart ar an n-Albanach leis na muca a thabhairt go teach an t-sagairt agus go bfacadh sé an ceart arís tráthnóna. Diarr an t-Albanach an ceart a thabhairt leis no go raibh sé fhéin ag dul i n-áit eile agus go mbéadh aige le diol ar son stábla. Dinnis an t-óganach do go mbéadh luach na muc leis tráthnóna. Dimthigh sé suas an t-sraid annsin agus nuair a bhí sé shuas ag teach i mhargaidh dhiol sé na muca arís agus fuair sé an luach orthadh. Casadh air an n-Albanach é tráthnóna agus an ceart leis acht dubhairt sé leis gur iarr an sagart air dul cun tighe agus go ndiolfadh sé fhéin é agus go racadh sé fhéin leis anios. Dimthigh siad leobhtha ag tarraingt ar theach an t-sagairt. Fuair siad teach an t-sagairt
    Dómhnall Ua Gallchobhair
    Mín an Ghriobaigh, Co. Donegal