School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

Tá abhainn ag dul fríd báile-fearainn an Grafaid ar a d'tugtar an Drúis...

Tá abhainn ag dul fríd báile-fearainn an Grafaid ar a d’tugtar an drúis. Tá log sa’n abhainn agus bheirtear “Log na Leanbh” uirthí. I’sé seo an dóig a fuair an log a ainm.
    Bhí sean fhear agus sean bhean ‘na gcómhnuidhe ar an Grafaidh taobh tall do’n abhainn agus ní rabh duine no diulach aca ach iad féin agus ba mhait leobhta duine a bhéid aca. Bhí daoine muinteardha aca i Srat-casail bordaigh air míle taobh shior do’n Grafaidh agus bhí páiste beaga annsin agus cuaidh an sean fear sior agus d’iarr sé ar an bunadh sior duine do na páiste a leigint anior leis.
    Ní mhaith leobhtha an páiste a leigint anior agus ní bheireadh siad isteach gur chor duine ar bit aca a leigint ar siubhal o’n bhaile. Ce ‘bith mar bí rinne siad amach go rabh sé lán cómh maith duine do na páiste a leigint leis agus leig siad gasúr beag darbh ainm Seamús leis.
    D’imtig an beirt leobhta siar annsin agus d’fan an gasúr ann tamaill mait agus fá deireadh thóg sé chuige féin a
    Cáitlin Nic Aodha
    Máire Áine Nic Dhiarmuidhe