School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. (no title) (continued)

(continued from previous page)
    geobhaidh míse amach as go sasta” arsa’n baintreabhac. Dimtigh sí leithe ‘un na bhaile breagh sasta leithe fhein agus luac dha gamhain leithe.
    Bhí fear an-gasta sa baile-fearann ceudhna agus bhí sé chómh maith le dlighteoir. Chuaidh sí fhád leis agus d’iarr sí am comhairle a thabhairt duithe. Dubhairt seisean leithe “fag do gruag sgaoilte gan chíoradh, bún do chiorta ar do ceann, agus ceann do chiorta shios ar do cosa agus nuair a fhiafr(uig)eocaidh an dlighteoir céisteannaí duit abair tusa leis bú! bú agus leainfidh tusa an báire. Anois bhéarfaidh tusa punnta airgid domh ma bhaineann tú an báire”
    “Bhearfaidh agus failte” arsa’n baintreabhac. Thainig lá na cúirte agus dimthigh sí leithe a ceann gan chíoradh agus e sgaoilte, agus bun a ciorta ar a ceann agus cionn a chiorta sios ag da cosa. Thoisigh an chuirt agus arsa’n dlightheoir “An tú an baintreabhac a bhí ró-gasta ag an [anacúd]? a dhiol (an diob) an ghamhain ath-uair?
    Nior dhubhairt an baintreabhac dadaí acht “bú, bú”
    AT1585: The Lawyer's Mad Client