School: Na Cruacha (roll number 14879)

Na Cruacha, Co. Donegal
Máire C. Ní Chinnéide

1. Caftaoin Ó Dochartaigh
    Bhí fear ann am amháin agus sé an t-ainm a bhí air Caftaoin Ó Dochartaigh. Bhí long aige ar an fhairrge agus is é an gnaithe a bhi aige ag díol daoine. Lá amháin d'imthigh sé agus bhí an long daoine leis ag dul 'un Oileán Úir. Nuair a thainig sé fhad leis an Oileán Úr d'fhág sé an long agus na daoine ar an chladach agus d'iarr sé ortha fanacht go dtiocfadh sé arais. D'imthigh sé féin isteach fríd an tír agus bhí sé ag cur seanchuis achan áit ce'n áit a bfuigheadh sé díolta na daoine a bhí leis. Shiubhal sé leis go dtí go dtainic sé fhad le roilig. Bhí an-charnán daoine istoigh annsin agus an-challán aca. Rinne sé amach go
    ar lean ar leath 161
    Kilrean, Co. Donegal