School: Na Cruacha (roll number 14879)

Na Cruacha, Co. Donegal
Máire C. Ní Chinnéide

1. Sgéal. An gasúr a chuaidh ag foghlaim gaduidheacht.
    Padraig mac Giobúin
    Bhí bean ann am amháin agus bhí gasúr aici. Bhí rí ag na dtaobh agus chuaidh an gasúr ar fastughadh chuig an roigh. Lá amháin bhí daoine ag teacht ar cuairt ag an ríogh agus bhí spanogaí óir agus sgiana óír ann.Chuaidh an gasúr isteach agus ghoid sé iad. Chuaidh an rí fhad leis an mháthair agus dubhairt sé go dtabharfadh sé bliadhain agus lá do'n ghasúr le gaduidheacht a fhoghluim. Bhí an-eagla ar an mháthair agus ní fhios aici caidé dheánfadh sí. D'fhan an gasúr sa bhaile go dtí go rabh an bhliadhain thart . Annsin d'imthigh sé agus teacht na h-oidhche casadh
    AT1525: The Master Thief
    Kilrean, Co. Donegal