School: Na Cruacha (roll number 14879)

Na Cruacha, Co. Donegal
Máire C. Ní Chinnéide

1. Rudaí fe leith go mbíonn Meas Ortha.
    Cros Bríghde
    Gnídhthear an cros as luathair oidhche Fhéil Bríghde . Baintear an luathair go luath tráthnóna agus fágtar taobh amuigh de'n teach. Indiaidh na hoidhche teigheann duine amach, ma bhíonn 'Brighid' sa teach teidheann sise amach, agus bheirfidh sí leis an luathair, rachfaidh sé thart trí h-uaire fan teach agus ag an doras dearfaidh sí " Gabhaigidh ar mbur nglúnaibh, fosglagaidh mbur súile agus leig isteach Brighid" Deirfidh an bunadh istoigh annsin " se beatha, se beatha, se beatha na mná uasal" Tig Brighid isteach annsin agus toisighthear ar na croiseanna. Deántar iad in onóir Bhrighde. Tá leigheas ins an cros seo a dheántar as luathair. Da mbéadh bó tinn is coir ceann aca a dóigheadh faoi na soc. Tá leigheas do thinneas cinn i sifín amháin de'n luathair seo, í a chur ar do cheann agus a
    Kilrean, Co. Donegal
    Pádraig Mac Giobúin