School: Na Cruacha (roll number 14879)

Na Cruacha, Co. Donegal
Máire C. Ní Chinnéide

Tá an casan seo ag dul amach fhad le caisleán Loch Éisc, cómgarach ag Dún na n-Gall.
    Bealach na gCreach
    Tá sé scríobhtha cheana féin caidé mar fuair a bealach sin a ainm. Bhí sé 'na sean bhealach fríd na sléibhte ariamh anall ó aimsir na Niallaigh agus Ó Domhnaill. Ba ghnáthach leis na Niallaigh an creach a thabhairt an bealach seo.
    Sula rinneadh bothar iarrainn isteach 'na Gleanntaigh bhíodh sgéal fada ar an obair a bhíodh ag dul 'un tosaigh ar Bhealach na gCreach. Go minic bhí suas le 20 cáirt as na Gleanntai , Ard-a-Ratha agus thart fa sin, ag teacht fríd na sléibhte agus lód mine as Bealach Féith ortha. Ba ghnáthach leis na fir siubhal le chéile nó bhí eagla ortha roimh na Mollies!. Bhi eolas an bhealaigh ag na capallaigh
    Kilrean, Co. Donegal