School: Na Cruacha (roll number 14879)

Na Cruacha, Co. Donegal
Máire C. Ní Chinnéide

Sgeúl : An gasúr agus an Sagart.
    Bhí gasúr agus beag ag buachailleacht ar thaobh an bhealaigh mhóir lá amháin. Táinig an Sagart tart. Cuir sé ceist air an raibh sé abalta é féin a choisneachadh. Dubhairt an gasúr rach raibh.
    “Máigh ó tá sin corr” arsa’n Sagart. D’foghluim sé annsin do an dóigh le é féin a choisreachadh agus chun go mbeadh sé abalta cuimhneamh air. Dubhairt sé leis a cur igás gurab í an bho bhán an t-Athair, agus gurab í an bho dubh an mac agus gurab í an bho dhonn an Spiorad Naomh. “Imthigh leat anois” a dubhairt sé “agus muna mbeid Fhios agat sin amáireac muibhfidh me thú”. Bhí go maith agus ní raibh go h-olc. Nuair a bhí an gasur ag cur abhaile an eallaig sa tráthnóna thoisigh siad ag troid ag an geafta. Thoisigh an bho dubh agus an bho donn ag troid. Cuidigh an bho bhán leis an bho dubh agus chaith siad na h-adharc de’n bho dhonn. Lái tar na bhárach thainig an sagart thart arís.
    D’Fiafruigh sé de’n gasúr an rabh sé abalta é fhéin a coisreachadh indiú. “Ó a atair” arsa seisean, “bhí an – greann annseo inde Thoisig an mac agus an Spiorad Naomh ag troid glac an t-Athair páirt ann. Chuidig an tAtair leis an Mhach agus eocortha chaith siad na h-aodarca den Spiorad ,M, Naoimh.
    Kilrean, Co. Donegal