School: Na Cruacha (roll number 14879)

Na Cruacha, Co. Donegal
Máire C. Ní Chinnéide

1. (continued from previous page)
    agus coiníní.Tá siad níos mó ná cait toighe. Ni fédir iad a cheannsughadh. Má bhaineann tú le ceann amháin cruinneochaidh an t-iomlán ort. Ní bheadh ádh ar an duine a bhainfeadh le
    cionn aca.
    Madadh Uisge
    Bionn siadsan sna locha agus i bpolltaibh na h-abhna. Ta siad an-chontabhairteach ag páistibh-nó mharbhfadh siad iad. Deirtear dá mbeadh lucht tórraidh ag dul an bhealaigh mhóir agus madadh uisge a chasadh ortha gur comhair dóbhtha pilleadh. Tá sé ábalta é féin a thionntughadh 'na chraiceann. Marbhuigheann siad bradáin san abhainn.
    An Easóg
    Bíonn siad seo sna claidheacha agus ins na piopaí faoi thalamh. Níl dochar ionnta muna mbaintear leobhtha. Annsin chruinneochadh siad uilig le dochar a dhéanamh. Má ghníodhtear sparán de'n chraiceann ní bheidh sé follamh a choidhche gan airgead
    An Deargchruach, Co. Donegal