School: Na Cruacha (roll number 14879)

Na Cruacha, Co. Donegal
Máire C. Ní Chinnéide

1. (continued from previous page)
    smaoitigheann sé ar na sgéalta sgannruighthe a chuala sé go minic- ar sgéal fa fhear a dteachaidh isteach indiaidh caora agus d'éirigh an t-uisge comh h-árd gur fhobair nach bhfuigheadh se amach arís. Chonnaic sé cruth ag teacht fhad leis agus caidé bhi ann ach fear gan ceann! B'éigin don fhear fanacht annsin ag éisteacht le screadaigh na gcat bhfiadhain agus luparnaigh an uisge go dtí go rabh an oidhche ann. Nuair a dteachaidh an t-uisge síos agus fuair sé ar shiubhal bhí droch-dhóigh air annsin arís nó achan oidhche beagnach tig ceo ar na cnocaibh uaignighe seo, agus bhí an fear bocht caillte ar feadh na h-oidhche. Go h-adhmhail sé an samhradh a bhi ann agus ní dhearn an oidhche scannruighthe sin dochar dó.
    Agus smaoiteochadh an t-é ata leis féin fosta ar an chaisleán atá thíos faoi'n uisge, agus deirtear go bhfuil barr na simléir ag deánamh an chlochain. Ins an chaisleán
    Kilrean, Co. Donegal
    Peadar Mac Diarmuid