School: Mín an Bhealaigh (roll number 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Donegal
Pádraig Mac Niallghuis

1. (continued from previous page)
    huamhacha acht sin a raibh aca mar thoradh. Bhí an bheirt aca slán beo san uaimh i rith an ama. Deirtear gur bhí Gráine a ba chionntaigh leis an chleas seo ar dtús.
  2. Ag deánamh poitín.
    Anns an ceanntar seo san am fad ó ba nós ag na daoinibh poitín a dheánamh go minic. Siomaidh scéal greann mar atá innste fa’n obair. Tá áit ins an ceanntar seo idir Caiseal agus Mín a’Bhealaigh, agus seo sceal fa baicle fear a bhí ag deánamh poitín annsin oidhche amháin.
    Bhí scaifte fear amuigh oidhche amháin annsin an log seo agus iad ag deánamh poitín. Bhí sé ag torraingt suas leis an mheadhon oidhche agus iad beagnach criochnus gheo leis an obair, nuair chualaidh siad fuaim cómhgarach doibh. D’amarc siad thart gach aon aít ach ní raibh a dhach le feiceal. Tamall beag indiaidh sin chonnaic siad scaifte