School: Mín an Bhealaigh (roll number 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Donegal
Pádraig Mac Niallghuis

siad cléar air.
    Rinne siad rópa de ghruaig an fhir agus cheangal siad an rópa do posta an doruis. Annsin sgairc siad amach go raibh an námhaid ag teacht. Mhurgail an fear, thug sé léim agus d’fág sé croiceann a chin agus a chuid ghruaige ceangailte den posta. Níor b’iongantas ar bith go raibh sé ca mhór ar a chéill le feirg. Chruinnigh sé na mná uilig isteach san cháislean agus chuir sé teine leis an t-iomlan
    Fán am seo bhí na Fiana ar bharr chnuic giota maich o’n áic agus chinnaic siad an lasair.
    Thionntuig siad agus thug siad aghaidh ar an cháislean chom tuich agus thiocfadh leo. Ach ní rabh gar ann. Nuair ranig siad an áit bhí an caislean doíghte go talamh, agus ní rabh dadadh le fagháil ach cnámha na mban, bhí an fear ar shiubhal.
    Chruinnigh siad na cnámha agus chuir siad iad uilig i gcuideachta a chéile san áic a dtugtar cill na mban uirre ó shoin.
    ‘Siomaidh uair ó shoin a
    Seán Mac a' Ghoill