School: An Tulach Mór (roll number 6293)

Tully More, Co. Donegal
Máire, Bean Uí Bhrisleáin

1. (continued from previous page)
    ins an sean bhallog é agus d’fhág sé annsin é. An oidhche sin bhí feásta mór agus na cait ins an sean bhallog seo. Bhí Rí na gcat ann agus nuair a bhí an féasta thart d’íarr na cait air sgéal a innse agus dubhairt Rí na gcat leo, a dhul amach agus a amharc rabh duine ar bith agus eisteach agus chuaidh siad amach agus ní bhfaca siad duine ar bith amuigh. Bhí Murachadha Beag amuigh acht ní fhacha ná cait é. Chuaidh siad isteach agus dubhairt siad lé Rí na gcat nac bhfacha siad duine ar bith. Dubhairt Rí na gcat go n-innisead sé sgéal agus dubhairt sé -
    “Lá amháin bhí mise i gcaislean an Ríogh agus chonnaic mé cruiseín bainne ar an tabla agus léim mé suas agus thoisigh mé ag ól an bhainne. Nuair a bhí mé ag ól an bhainne tháinig nighean an Ríogh isteach ar an doras agus bhuail sé cic ormsa agus ghortuigh sí mé. Thoisigh sí ag ól an bhainne - an cead duine a n-ólfadh in mo dhiaidhsa bheadh sé bodhar agus balbh. D’ól sise an bainne agus d’éirigh sé bodhar agus balbh ar an bhomhaithe. Tá tobar
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Anna Ní Mheallaigh