School: Lougheraherk (roll number 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Donegal
Máire Nic Ceannfhaola

1. (no title) (continued)

Chuaidh Murchadh Beag agus Murchadh Mór amach lá amháin ag bhainnt sughcraobh. An méid a bhain Murchadh Mór thug sé do Mhurchadh Beag iad le cur i dteaisgidh.

“Cá bhfuil tú ag dul?” arsa na buailteóiri.
    “Buailteóir a bhéarfadh sopóg arbhair do bhoin, bó a bhéarfadh braon bainne do chat, cat a ruaigfeadh luchóg, luchóg a scríobfadh im, im do chosa’ gadhar, gadhar a ruaigfeadh fiadh, fiadh a shnámhfadh uisce, uisce a fhliuchfadh cloch, cloch a líomfadh tuagh, tuagh a bhainfeadh slat, slat a sgiúrfadh Murchadh Beag go géar, géar, mar d’ith sé mo chuid sughcraobh aréir”.
    Cá dtugann sinne a’n t-sopóg arbhair dhuit, arsa na buailteóiri go bhfuig tú bunnóg aráin ó mhná an aráin sin thall.
    Chuaidh sé fhad le mná na aráin annsin.
    “Cá bhfuil tú ag dul?” arsa na mná.
    “Mná a bhéarfadh bunnóg aráin do bhuailteóir, buailteóir a bhéarfadh sopóg arbhair do bhain, bó a béarfadh braon bainne do chat, cat a ruaigfeadh luchóg, luchóg a sgríobfadh im, im
    AT2030: The Old Woman and her Pig
    Pádraig Mac g Ceannfhaele