School: Lougheraherk (roll number 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Donegal
Máire Nic Ceannfhaola

1. (no title) (continued)

Bhí fear ag dul go Mearaice uair éigin fad ó shoin agus ní rabh a sháith airgid aige le na bhealach a íoc, agus ar an ádhbhar sin ní leigfeadh an caiptín ar bhórd an t-soithigh é.

arais ag snámh”.
    “Ó” ar seisean, má tá sin amhlaidh níl gar damh-sa féachailt leat agus caithfidh mé an geall trom a íoc, agus d’íoc sé é.
  2. “Mór uaisle na tíre agus Baoghalaigh an Mhachaire”.
    Dream daoine a bhí ann fad ó shoin ar a dtugtaoi “Baoghalaigh an Mhachaire”. Bhí teach bréagh sglátaí aca agus iad in a gcomhnuidhe a chois na fairrge. Beirt bhuachaillí agus cailín a bhí sa teaglach agus bhí an triúir aca an-dílis dá chéile.
    Tharla uair amháin gur cheannuigh an mac a b’óige capall gorm air aonach Áird a’ Rátha agus thug sé dhá-