School: Lougheraherk (roll number 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Donegal
Máire Nic Ceannfhaola

1. (no title) (continued)

Bhí sin ann agus is fad ó bhí. Bhí beirt fhear ann aon uair amháin ar b'ainm dóibh Murchadh Beag agus Murchadh Mór. Lá amháin chuir Murchadh Beag fearg ar Mhurchadh Mór...

iad na cait fiadhaine a thug do é síos ag an t-sean cill.
    “A Mhurchaidh bhig dhílis, dóigh an dá shúil amach asain agus chaith isteach sa t-sean chill mé” arsa Murchadh Mór. Dhóigh Murchadh Beag an dá shúil as agus d’fhág sé shíos sa t-sean chill é.
    An oidhche sin chruinnigh na cait fiadhaine isteach agus dubhairt an sean chat liath go rabh duine eighinteacht ag cúl-eisteacht an oidhch, fá dheireadh agus anois go rabh inghean an Riogh leigheasta Cuartigidh ar siadsan le chéile go bhfeicfidh sibh an bhfuil a’n duine istoigh anocht. Chuartuigh siad agus fuair siad Murchadh Mór agus rinne siad giotai beaga agus biadh mialtóige de. Bhí a sháith ag Murchadh Beag fhad a’s bhí sé beó ach níor gnothughaidh mise dadaidh air ach stocai bainne reamhra agus bróga páipéir.
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Pádraig Ua Dochartaigh