School: Lougheraherk (roll number 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Donegal
Máire Nic Ceannfhaola

1. (no title) (continued)

Bhí Muire agus a Mac amuigh ag cruinniú déirce lá amháin. Bhí siad ag siubhal leó agus fa dheireadh tháinig siad fhad le teach beag. Chuaidh siad isteach ann agus d'iarr siad lóistín.

(continued from previous page)
    ag doras an chaisleáin. Tháinig an bhean fhad leis an dorás agus dubhairt nach dtiochfadh leóbhtha iad a choinneáil, go rabh siad ró-bhocht agus go rabh lán bharraidheacht uaisle ag teacht fá’n teach. Thionntuigh siad amach arís go buadhartha brónach agus chuaidh siad fhad leis an teach a rabh an t-seanbhean agus an seanduine ann. D’iarr siad lóistín agus dubhairt siad go gcoinneóchadh siad iad go maidin. Nuair a bhí siad ‘na suidhe thart fá’n teinidh d’fhiafruigh Muire dóbhtha an rabh a’n phréata aca. Dubhairt an seanduine nach rabh a’n phréata aca ach an méid a chur siad indé.
    “Bhal” arsa’n leanbh, “gabh amach agus bain na préataí [ura]?.
    “Ó; ní thiocfadh liom”, arsa’n seanduine, agus gan mé ach dá gcur indé”
    Leis an umhlaidheachta a dheánamh chuaidh siad amach agus bhain siad na préataí i bfheárr a baineadh ar an bhaile sin ariamh nó ó shoin agus ní bhainfear a leithéid go bráth arís.
    Pádraig Ua Dochartaigh
    Cill Fhathnaid, Co. Donegal