School: Lougheraherk (roll number 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Donegal
Máire Nic Ceannfhaola

1. (no title) (continued)

Bhí fear ann fad ó shoin a rabh Domhnall Ó Conaill mar ainm air agus phós sé bean talaimh. Ní rabh sé ach coichthighis pósta gur b'éigean dó imtheacht as baile ar ghnoithe éigin.

an fear deireannach a rabh mé ag cainnt leis sul ar fhág mé thuas”.
    Ó, an síleann tú, ar siadsan, “go bhfuil a sháith le h-ithe aige nó an bhfuil a sháith éadaigh leabhtha air san oidhche?”.
    “Bhí sé ag innse damh go mbíodh sé an fhuar san oidhche agus nach mbíodh sé ag fághail leath a sháith le h-ithe”, ar seisean.
    Bhal, arsa’n t-sean bhean, dá mbéadh fhios againne an chéad lá eile a bheiththea ag dul suas d’fheudfadh muid-inne mála feacht gcloch plúir agus plainncead úr bainín a chur leat fhad le donnchad.
    Bhal, ar seisean, bhéarfainn-se sin liom agus fáilte ach níl gléas iomchuir ar bith agam.
    Bhal, arsa’n t-sean bhean, tá sean ghearraí bán ins an teach seo, agus tig leat a thabhairt leat agus an mailín-plúir agus an plainncead a chur ar a dhruim. Feudann tú fhéin suidhe ar a dhruim fosda agus nuair a bheirfeas tú na-neithe seo do Donncadh níl agat ach an t-adhastar a chasadh ar mhuineál an ghearránn agus bainfidh sé fhéin an baile amach.
    AT1210: The Cow is Taken to the Roof to Graze
    AT1540: The Student from Paradise (Paris)