School: Lougheraherk (roll number 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Donegal
Máire Nic Ceannfhaola

1. (no title) (continued)

Bhí baintreahach mná ann aon uair amhain agus bhí trí inghean aici. Nuair a d'éirigh an inghean a ba sinse aníos in a cailín, dúirt sí lá amháin go n-imteochadh sí.

(continued from previous page)
    taobh amuigh de’n doras. Bhuail buille oirthi le na slait droidheachta agus rinne sí cloch ghlas dí.
    Bliadhain ó’n lá sin dubhairt an inghean a b’óige go n-imtheóchadh sise fosda. Rinne an mháthair dá thuirtín aráin an iarraidh seo fosda - tuirtín mór agus thuirtín beag.
    Nuair a bhí an inghean a b’óige ag imteacht d’fiafruigh an mháthair dí;
    “Ciacú is feárr leat, an tuirtín mór agus mo mallacht no an tuirtín beag agus mo beannacht”
    Is feárr liom an tuirtín beag agus do bheannacht ar sise. D’imtigh sí agus an tuirtín beag léithe agus bhí a máthair ag beannachtaigh oirthi gur fhág sí a h-amharc.
    Shiubhal sí léithe gur casadh an tobar céadna oirthí a casadh ar an bheirt eile a rabh íochtar meala air agus uachtar fola air. Shuidh sí síos ag an tobar ag ithe an aráin agus níor bhfada go dtáinig an fheannóg cearrach thart agus d’fhiafruigh díthe an rannadh
    Seán Mac Giolla Chearra
    An Srath Buí, Co. Donegal