School: Lougheraherk (roll number 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Donegal
Máire Nic Ceannfhaola

1. (no title) (continued)

Bhí baintreahach mná ann aon uair amhain agus bhí trí inghean aici. Nuair a d'éirigh an inghean a ba sinse aníos in a cailín, dúirt sí lá amháin go n-imteochadh sí.

(continued from previous page)
    Shiubhal sí léithe annsin go bhfaca sí teach agus solus ann. Thárraing sí ar an teach a’s chuaidh sí isteach ann. bhí sean-chailleach ‘na suidhe ag taoibh na teineadh agus d’fiafruigh sí díthe, cia h-áit a rabh sí ag dul? Dubhairt sise go rabh si ag iarraidh aimsire. Dubhairt an chailleach go rabh cailín a dhith oirthí-se, nach rabh mórán le deánamh ach “bloc” a bhí aicí a choimheadh. Dubhairt sí nach rabh aicí ach a choimead san oidhche a’s go dtiochfadh léithe codladh sa lá. Rinn an cailín aimsir leis an chailligh.
    Nuair a bhí an chailleach ag dul a luighe thug sí cnap milseáin agus cnoi díthe agus d’iarr sí uirthi a bheith dá n-ithe agus nach gcodlóchadh sí.
    Ach nuair a bhí sí déidheanach go maith san oidhche thuit an cailín thart in a codladh agus d’imtigh an bloc leis amach ar an doras. Nuair a mhusgail an chaileach ar maidin bhí an “bloc” ar shiubhal.
    “Chodluigh tú” ar sise leis an cailín agus d’iarr sí uirthi seasamh
    Seán Mac Giolla Chearra