School: Lougheraherk (roll number 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Donegal
Máire Nic Ceannfhaola

1. (no title) (continued)

Bhí sin ann agus is fad ó bhí. Bhí lánamhain ann uair amháin agus bhí siad ar an ghann chuid. Bhí an stoc uilig díolta aca go dtí sean chapall amháin.

leis an droichead.
    Nuair a bhain Dorbaigh an baile amach rinne sé bainfheis a mhair lá agus bliadhain agus bhí an lá deireannach níos feárr nó an chéad lá.
  2. (no title)

Nuair a bhí na dlighthe Peannaideacha ar siubhal sa tír bhí sagart ar a sheachnadh sa Ghleann seo agus bhí sé i bhfolach i dtoigh Andaigh Bhán.

Nuair a bhí na “Dlighthe Peannaideacha” ar shiubhal sa tír bhí sagart ar a sheachnadh sa Ghleann seo agus bhí sé i bhfolach i dtoigh “Andaigh Nhán”.
    Lá amháin tháinig an tighearna talaimh agus dubhairt sé leis “muna mbéadh an sagart ar shiubhal ar maidin lá - thar - na - bharach go gcaithfeadh sé glanadh amach as an teach. “Bhal”, arsa’n fear leis an tighearna talaimh:
    Deán thusa do rogha rud, ní chuirfidh mise ruaig ar an t-sagart.
    Ar maidin lá - thar - na - bharach fuarthas an tighearna talaimh marbh ar a leabaidh.