School: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Donegal
Caitlín Nic An tSaoir

1. (continued from previous page)
    mar shaoil siad fein san ait a rabh sé ag baint na bhfiog lé tuighe a chuir ar a theach. Rinneadh a fhaire agus cuireadh go dóigheamhail é.
    Ní rabh sé án-fhada gur phós sise fear dé na cómharsanaighibh a bhí ag bráth oirthí sul ar pósadh ariamh í.
    D’fán an fear a d’imtigh na lágain seál maith acht fa deireadh phill sé ar an bhaile. Nuair a shroich sé a theach fein i Mullaigh na nDamh bhí siad na luighe na bhí sé máll san oidhche agus nuair a d’innis sé cé é fein ní leigfeadh siad isteach é na nar fear a báitheadh agus a cuireadh a bhí ann.
    D’imtigh sé amách an cnuic go Cróbh go tígh an fíghdeóiri athair s’aici-sí acht nuair a d’innis sé gurb é fein a bhí ann ní leigfidh isteach annsin é ach oiread fear báithe. “Níl dadaí annseo leátsa arsan fígheadhóir, acht ceártlín beag innighe a bhí a bhfuaghail dó’n bháinín deireannach”, agus d’fosgal sé an doras giota beag agus shín amách an ceártlín do’n taidhbhse a bhí amuigh mar shaoil sé fein.
    Ní rabh dadaí aige lé deánamh ‘nois acht pilleadh amách go Mullaigh na nDamh. Bhí sé án-turas agus bhí bothan beag ar an cnoc a mbíodh daoine ag blíghe éallaigh ann agus chuaidh sé isteach agus thuit sé na chodladh. Bhí’n lá geál nuair a mhusgal sé agus d’imtigh sé síos ag tárrangt ar
    AT1792A: The Priest's Pig
    Cait Nic a' t Saoir