School: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Donegal
Caitlín Nic An tSaoir

1. (continued from previous page)
    imteacht as baile leobhtha, ar seisean. ‘Nois bhí’n da fhear tuairim ar aon mhéid agus do’n deánamh ceudhna agus bhí culaith bréagh ar fhear an bhaile-mhóir agus ní dheárn sé aon dath amhain acht malairt éadaigh a thabhairt do agus chuir sé fein air an sean chulaith lé fear Mhullaigh na nDamh san ait a rabh siad. “Ar ndoiche níl leith-sgéul ar bíth agat” ar seisean gan ghabhail anois”. “Can bhfuil maise”, arsan fear eile, agus tá sé comh maith agam bogadh liom anois agus gan stad ar bíth a dheánamh.
    D’imtigh sé leis béul a chinn ag tárrangt ar a dheárbhrathair ar an lágan agus ní dheárn sé oiread agus ghabhail suas abhaile ag innse ca rabh sé ag gabhail lé h-eughla moill ar bíth a chuir ar fhein.
    Thoisigh an fear a dfág sé i na dhiaidh ag baint na bhfiog agus nuair a bhí ualach sa chrosóig aige dar leis go dtabhairfeadh sé suas fhad leis an teach é. Cuir sé suas ar an chlaidhe é lé n-árdughadh ar fein é, acht ca bíth útamail a bhí air thug an t-ualach síor ar a dhruim é isteach san abhain i gcúl an chlaidhe agus báidheadh é.
    Nuair nar phill a fear abhaile an oidhche sin chuir bean a tíghe sgéul go dtí na cómharsanaigh agus thoisigh an cuartughadh agus fuarthas báidhte san abhainn é
    AT1792A: The Priest's Pig
    Cait Nic a' t Saoir