School: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Donegal
Caitlín Nic An tSaoir

1. Bhí gasúr beag ann ám amhain agus fuair a mháthair bás. Phós a áthair arais agus bhí an leás-mháthair go h-olc do’n ghasúr.
    Cuirfeadh sí amách é an uile mhaidin ag choimhead caorach agus é ‘na throsgadh. Acht ní rabh gár dí ca bíth droch íde a bhéarfadh sí dó bhí sé ag fás suas mór níos láidre agus i bhfad níos bréaghtha na clann s’aicí fein a bhí ag fághail a gcuid go maith.
    Caidé bhí acht an uile lá thigeadh caora dhúbh lé na chuid chuig an ghasúr agus ní bhíodh ocras ar bíth air bhí sé ag fághail a sháith.
    Thoisigh an leás-mháthair a choimhead agus caidé do bháramhail nach bhfacaidh sí an caora dhubh ag teacht chuige an uile lá agus rinne sí suas a h-intinn go mairbhfeadh sí an caora dhubh.
    An mhaidin sin bhí an caora i n-innibh innse do’n ghasúr go rabh sí fein lé márbhuigheadh an lá sin agus eisean cuimhnigheadh agus na cnámha uilig a chruinnigheadh.
    Mhárbhuigh an leás-mháthair an caora-dhubh agus chruinnigh an gasúr a cuid cnámha uilig mar d’iarr sí air acht bhí cnámh amháin nach bhfuair sé. Lá ar na bhárach thainig an caora-dhubh mar ba gnáthach léithí lé na chuid acht bhí sí ar trí chos anois. Nuair a chonnaic an leás-mháthair seo dháithin sí nach rabh sí ag deánamh an ceart agus bhí sí go maith dó’n ghasúr ó sin amách.
    Mairéad Ní Giolla Easpuig
    Brighid Ní Giolla Easpuig