School: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Donegal
Caitlín Nic An tSaoir

1. (continued from previous page)
    leis acht sheas sé ag an doras ag cúl-éisteacht agus caidé chualaidh sé acht Brian ag deárbhughadh narbh é seo a theach ar sgór ar bíth. Ba é sin siubhal dheireannach Brian bhocht na ca bíth thainig air bhí a croidhe briste agus níor éirigh sé ó’n oidhche sin go dteáchaidh sé i gcré.
  2. Cómhartah Án-Bhás a fuair fear.
    Bhí fear as Teidhleann amuigh ag iasgaireacht bállain I bpoll lá ‘mhain. Bhí’n fear seo ar leáth-shúil. Mhárbhuigh sé bállain anois agus aríst agus goidé thárrang sé isteach sa deireadh acht bállain nach rabh ann acht súíl amhain. Níor chuir sé suim ar bíth annsin bhí sé ag iasgaireacht leis go rabh sé i n-ám aige gabhail abhaile. Cupla lá ‘na diaidh sin chuaidh an duine bocht go dtí’n poll ceudna ag iasgaireacht arais acht báidheadh ann é. Cómhartha a bhí bhállain acht níor thuigh sé é.