School: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Donegal
Caitlín Nic An tSaoir

1. Cuaidh bean as Málainnbhig amách go Teidhleann ag cuartaigheacht. Bean sánntach a bhí inntí. Tugadh gráinín mine dí nuair a bhí sí ag fágailt amuigh acht nuair a bhí sí leáth-beálaigh isteach thuit sí agus dhoirt sí cuid dé’n mhin.
    Ní thiocfadh léithí í uilig a chruinniughadh agus bhí sí buadhartha. Ghuidh sí Dia gob a chuir oirthí sa dóigh a mbéadh sí ábalta an min uilig a phiocadh suas. Thainig an gob oirthí.
    Nuair a bhí deireadh piocaidh aicí ní rabh an gob ag imteacht. Ghuidh sí annsin an gob a imteacht dí acht níor imtigh. D’fan an gob oirthí go bhfuair sí bás.