School: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Donegal
Caitlín Nic An tSaoir

sí léithi an pháipéir agus d’imtigh sí.
    Chuaidh an ceárbhach abhaile agus lá ar na bhárach ní rabh sé in-innibh éirigh. Ní inaseochadh sé d’aonduine goidé bhí air. Sa deireadh d’innis sé do dheirbhshiúr agus nuair a chualaidh a áthar é chuaidh sé fhad leis an tSagart agus d’innis an sgéul go h-iomlán do.
    Nuair a chualaidh an tSagart goidé mar bhí, seo an rud a d’iarr sé air a dheánamh. Nuair a thiocfadh a lá a gcaithfeadh an stocach a ghabhail go bárr an cnuic é a chuir isteach i gcómhnair agus an chómhnair a dhruid lé trí bárra iarainn agus annsin iad é iompar suas. Thainig an lá agus chuaidh an Sagart ‘un tíghe agus thug siad an stocach suas go bárr an cnuic sa chómhnair. Ní rabh siad acht shuas i gceart nuair a chonnaic siad an néal dubh os a gcionn.
    Thainig iolar anuas as an néal agus bhuail sé na bárra iarainn lé n-eiteóig agus bhris sé ceann amhain acú. Leis an dara buille bris sé an dara ceann agus annsin bhris sé an tríomhadh ceann. Léim an clár dé’n cómhnair agus leis sin tcíd siad chuca an cailín. Bhí sí ag dréim go dtabhairfeadh sí léithí an stocach acht dúbhairt an Sagart go gcaithfeadh sí cómhartha thabhairt dó-san go rabh ‘n dtocach bainte aicí.
    Prionnseas Mac Giolla Easpuig
    Mín na bhFachrán, Co. Donegal