School: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Donegal
Caitlín Nic An tSaoir

1. Bhí dha fear i dteach gállda oidhche amhain agus bhí súil acú fánacht ann go maidin. Bhí seán cailleach ann agus í ag baint ime ó’n chuinneóig indiadh máistríughadh a bhualadh.
    Thoisigh sí ag deánamh an ime agus caidé bhí acht braon lé na gaosan. Bhí na fir ag coimhead oirthí agus nuair a fuair siad fáill dúbhairt fear acú leis an fhear eile, “An bhfanochaidh tú annseo anocht?” “O! arsa seisean, sin do [réis]? ‘s mar shileas an braon”
    Caitlín Nic a' t Saoir
    Dimnic Mac Lochlainn
    47
  2. Tá fear na chómhnuidhe i nGleánn Mhálainne san ám i láthair agus ‘sé an t-ainm atá air Seán Ua Lamhna. Ín a ghabhaltas ag taobh an bheálaigh-mhóir tá tábla iongantach deas curtha. Tábla mór deánta as clochaibh atá ann agus na cosa tionntaighte ann. I n-aimsir áthair Sheán bhí’n tábla lé feicealt os cionn an tálaimh acht chúmhdaigh seisean é agus ó’n lá sin go dtí’n lá indiú tá’n tábla curtha annsin gan corrughadh.