School: An Charraig (roll number 13946)

An Charraig, Co. Donegal
S. Ó Beirn

1. Bhí rí ann uair amháín, agus bhí inghean amháin aige. Ní thearn an inghean seo gáire a choidhce, agus chuir seo gruaim mór ar an ríogh, agus dubhairt sé go bhéarfeadh sé a inghean le phósadh do'n te a bhainfeadh gáire aistí.
    Tháinig mic ríghte as achan chearn go bhfeicfeadh siad an cailín, agus gáire a bhaint aistí, mar bhí an inghean seo an deas. Ach ní rabh gar ann, agus ní thearn sí gáire ar bíth. Bhí bean agus a mhac ina gcomhnaidhe ins an áit sin. Ní thiocfadh leis an mac seo rud ar bíth a dheánamh i gceart. Lá amháin chuir an mhathair é fhad leis an aonaigh le bó a cheannacht. Chuaidh sé 'un an aonaigh agus cheannuigh sé an bó, aach sul a rabh sé leath bhealaigh na bhaile fuair sé tuirseach, agus ní rabh fhios aige caidé bhí sé gabháíl a dheánamh. Annsin smaointigh sé gur deas
    AT1387: The Woman Goes to get Beer
    Anna Nic Briartaigh