School: An Charraig (roll number 13946)

An Charraig, Co. Donegal
S. Ó Beirn

1. Bhí Fionn Mhac Comhail na cheannphort ar Fianna Éirinn. Lá amháin bhí sé ag siubhail thart fa choiste na fairrge agus bhí a cuid Fianna uilig sgabtha ar fúd na h-Éireann san am. Tháinig gasúr beag fhad leis le tuairisg cuige go rabh rí na Sasana a dh'iarraidh air a theacht anall ar an mheadhon lae lá thar na bharach. "Tá Dia ag amharc ormsa" arsa Fionn "agus mo chuid Fianna uilig sgabtha annseo as annsúd," acht shiubhail sé féin agus an gasúr beag leobtha gur casadh gasúr eile ortha. D'iarrfaidh sé do Fionn an bhfastóchadh sé é agus d'iarrfaidh Fionn dó c'ainm a bhí air agus dubhairt sé gur Fead Mhac Fead an t-ainm a bhí air." Caidé'n brig nó
    S. Ó Beirn
    Múinteoir