School: Teileann

Teileann, Co. Donegal
Leon Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    aillt. Chonnaic sí an nead thios ar laftán a bhí san aillt. Bhí sí ag gabhail amach fhad leis agus le sin sgairt fear leíte ó'n dún. Dubhairt sé , "Ca bhfuil tú ag gabhail , pill abhaile". Phill an cailín abhaile. Rinne sí amach gurabé an fear ceadna, ó na ghlór a d'aithin sí é, a bhí sa teach oice roimhe sin a scairt leíte agus gur shabháil sé ón bhás í is dóiche.
  2. Bhí bean i Málainn bhig aon uair amháin agus oidhce amháin bhí sí féin agus a inghean in-a suidhe chois na teineadh. Le sin thainig fear beag isteach agus gruag ruadh air agus é gléasta mar shaighdiúir. Shuidh sé síos agus chuaidh sé 'an cainnte leis an mhnaoi. Nuair a bhí am luighe ann dubhairt an fear go rabh an tam aige-sean a bheith ag tarraingt ar a lóisdín. D'imthigh sé leis. Chuaidh an bhean amach in-a dhiaidh agus chonnaic sí é ag gabhail suas fhad le dún a bhí i gcúl an toighe. Lá thar an bhárach chualaidh an bhean nach rabh coimhthigheach ar bith san chomarsanacht. Rinne sí amach annsin gur sidheóg a bhí ann. Bhí seanbhean sa teach cheudna agus seachtmhain in-a dhiaidh seo fuair sí bás. Lá an tórraimh thainig an fear beag ruadh ceudna go dtí teach a'phobail agus é gléasta mar shaighdiúir
    Séamus Ó h-Eochaidh
    Feirmeoir