School: Teileann

Teileann, Co. Donegal
Leon Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    Sa bomaite sin bhuail an t-uaigneas é. Sa deireadh thainig an fhuireann agus is air a bhi an t-áthas. Mhionnuigh sé nach bhfanochadh sé leis féin i mbád go deo arís. Chuaidh sé a dh'amharc ar an allt lá thar na bhárach ach ní rabh aon dhath air ach oiread leis an chead lá. Nuair a chonnaic sé seo ní dhearn sé aon mhaith ní ba mhó.
    Síodh-Sceal
    Bhí buachaill ann fad ó shoin agus la amháín chuaidh sé a d'iasgaireacht le slat pholláin. Nuair a bhi sé tamaill ag iasgaireacht thainig uair[?] amháin isteach agus sciob sí amach é. Chuaidh an sceala amach annsin fo rabh sé báidhte.
    An oidhche roimhe Oidhche Shamhna bhi a mháthair i n-a suidhe go brónach sa teach nuair a shiubhail a mac is-teach a bhí báidhte. D'innis sé duíthe nár báitheadh eisean ar chor ar bith, gurabé an rud a tugadh as é. Dubhairt sé má bhí dúil aice é a fhághail arais go mbéádh sé ag gabháíl thart annseo san oidhche i mbárach ar uair an dó dheag. "Iarr ar m'athair," arsa seisean "braon biotáilte a fhághail agus cupla fear a
    chruinniughadh is iad seasamh ag taobh an t-srutháín atá ag gabhail síos le binn a'toighe. Bíodh timthire teallaigh ag m'athair ann a laimh," Nuair a mhothochas siad tormán ag teacht ná sgannraigheadh
    siad.
  2. Bhí buachaill ann fad ó shoin agus lá amháín chuaidh sé a d'iasgaireacht le slat pholláin. Nuair a bhi sé tamaill ag iasgaireacht thainig uair amháin isteach agus sciob sí amach é. Chuaidh an sceala amach annsin go rabh sé báidhte.
    siad.
    Cáit Nic Giolla Chearra