School: Teileann

Teileann, Co. Donegal
Leon Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    san oidhche chonnaic siad an triúr ag teacht. Leig siad daobhtha go rabh siad ag gabhail i gcionn na h-oibre a leagaint. Chuaidh na fir 'un tosaigh annsin agus chan
    na focla a d'iarr an tseanduine ortha. Thionntaigh an triúr annsin agus níor labhair siad focal ach d'imigh. Annsin chuaidh na h-oibridheannaí ar aghiadh leis
    an obair lá thar na bhárach agus rinne an caisleán gan dadaidh baint daobhtha. Tá caisleán Uí Dhomhnaill i nDún na nGall ón la sin go dtí an lá indiú.
  2. Sceal fá Chonaill a' Cró Bháin
    Tá seal fada ó shoin bhí fear i n-a chomhnuidhe sa Chnó Bhán(Teileann) a dtugtaoi Conall Ó Beirn
    air agus bhí teach déanadh poitín aige i mBun Ailt a Mhaolagáin. Oidhche amháin bhí siad a ghabhail a rachaidh titáin[?]. Nuair a bhí an still ar an teinidh chuaidh a chomráduidhe abhaile ar scór theacht arais nuair a bhéadh an still te. Chuaidh an oidhche
    'un doineanntachta agus un leaththromachta agus diúltaigh
    a chomráduidhe theacht. Anonn go maith san oidhche mhothuigh sé taistealich [?] ag teacht agus dranntán ceoil aige Shíl sé gurabhé a chomráduidhe a bhí ann, agus nuair d'amharc sé amach d'aithin sé nár dheagh-rud a bhí ann. Thug sé iarraidh ar bhraon uisce
    coisreactha a bhí istoigh i gclósacht bheag aige agus chraith sé ar an droch-rud é. Thionntaigh sé an droch-rud uaidh giota agus
    níor bhfada gur mhothuigh sé an dranntán ag tarraingt air arais bhar
    Pádraig Mac Seaghain