School: Caiseal (roll number 13055)

An Caiseal, Co. Donegal
G.P. Pléimeann

1. (continued from previous page)
    nac bhfuil sé ceart na clocha seo a chorrughadh ach uair amháin. Chuir fear ceann de na clocha ar bheathach agus thug abhaile í agus nuair a d’éirigh é ar maidin bhí an beathach marbh.
    Fosda tá sean-teampall thíos ar an leath-Choill agus bheirtear teampall na Manach air agus nuair a bhithear ag cur an tóir ar na manaigh d’fág fear amháin lorg a chos i gcloich atá comhgarach d’on teampall agus nuair atá uisge ins an chloich seó léasann sé duine ar bith a mbíonn fuinneadh air.
    Fosda ní bhaineann duine ar bith d’on fheár nó dó na crainn atá thart f’an teampall seo nó deir siad go bhfuil sé an-uasal.
  2. Nuair a bhí Produstúnaigh go daingean láidir annseo bhíodh duine ag gabhail thart ag tabhairt proístí do na Caitliocaighe. Lá amháin bhí sagart ag dul suas an bealach comhgarach do Cill Gawley agus é ag marcaigeacht ar chapall.
    Chonnaic sé Produstúnach ag dul isteach i dteach agus lán a dhoirn de phroístí leis. Chuaidh an sagart isteach i-na dhiaidh
    Mícheál Mac Giolla Easbuic
    Aodh Ó Curraoin