School: Caiseal (roll number 13055)

An Caiseal, Co. Donegal
G.P. Pléimeann

1. (continued from previous page)
    chuaidh sé amach agus mharbh sé an bhó a bhí ins an bhoitheach. Ach aon lá eile nuair a bhí Colmcille ag siubhal amuigh tháinic neach chuighe agus dubhairt nach rabh sé ceart nó cóir aige an bhó sin a mharbhadh. Annsin dubhairt Colmcille - "Goidé thig liom a dhéanamh anios ar ndóighe tá an droch ghníomh déanta agam." Annsin dubhairt an neach - "Gabh abhaile agus cruinnigh na cnamha arís go mbéidh sí mar bhí sí aroimhe."
    Chuaidh Colmcille abhaile agus chruinnigh sé na cnamha i gcionn a chéile ach ní thiocfadh leis cnamh na coise tosaigh a fhaghail. D'éirigh an bhó ina seasamh agus annsin chonnaic Colmcille go rabh sí bacach. Bhíodh níos mó bainne ag an bhó indhiaidh sin na bhíodh aroimhe. Annsin d'fhag sé ina bhuaidh ar achan bhó bhacaigh go mbéadh níos mó bainne aicí na bó eile.
  2. Nuair a bhí Naomh Colmcille ag siubhal thart ar ghleann oidhche amháin thoisigh sé ag chur feartainn'e. Chonnaic sé teach comhgarach dó, agus chuaidh sé fhad leis.
    D'iarr sé ar na daoine taobh istigh é a léigeant isteach
        1. saints