School: Caiseal (roll number 13055)

An Caiseal, Co. Donegal
G.P. Pléimeann

1. Lá amháin nuair a bhí Colmcille ag siubhail thart thuit cnaipe de na chóta. Chuaidh sé isteach i dteach a rabh tailliúir agus gréasaidhe ag obair ann.
    D'iarr sé ar an tailliúir an cnaipe a fhuaghail agus ní fhuaghallfadh sé dó é. Annsin chuaidh sé fhad leis an ghréasaidhe agus d'fhuagh an ghréasaidhe an cnaipe dó.
    I ndiaidh sin nuair a pholladh an tailliúir a mhéar le na snathadh tigeadh sé fá thuilleadh air, ach is cuma caidé'n poll a dhéanfadh an gréasaidhe ar a mhéir ní thiocfadh sé fá thuilleadh air.

Máire Nic Fhionnlaocih as Ceann na Cuilleadh a sgíobh an sgeál sin ó n-a h-athair mór, sean-fhear cúig bliadhana agus ceithre sgór. Mhair se tamall i n-America. Chualaidh mé an sgéal céádna as "Jimmy Donnelly" cupla bliadain o shoin. Tá scoth na Gaedilge ins an dá áit ceanna
        1. saints
    Máire Nic Fhionnlaoich